Tik Tok, la primera xarxa social xinesa que triomfa a Occident

  Foto UOC

Rawpixel / Unsplash (CC)

10/01/2019
Nria Bigas Formatj
El seu esperit d'entreteniment i la manca de haters i trols la situa com una de les apps socials amb ms trajectria aquest any

Coneguda amb el nom de Douyin a la Xina, Tik Tok s una xarxa social que tot i ser gaireb desconeguda per a molts usuaris, ha superat els 35 milions de descrregues en iPhone aquest 2018 i s’ha situat per davant d’Instagram, Facebook o Whatsapp: s una de les grans novetats del 2019. «T 500 milions d’usuaris, una massa crtica suficient per a pronosticar que seguir creixent amb fora i rapidesa», afirma Ferran Lalueza, professor de Cincies de la Informaci i de la Comunicaci de la UOC. «s el primer cop que una app social xinesa triomfa entre els usuaris occidentals», puntualitza l’expert.

Aquesta xarxa a mig cam entre Snapchat i Instagram barreja vdeos curts de mxim 15 segons, permet editar amb filtres, stickers i efectes, fer playbacks musicals i es pot utilitzar amb una sola m. Permet compartir el contingut amb facilitat a altres xarxes socials com Youtube o Instagram. La msica hi t un protagonisme cabdal: i s que l’empresa mare de Tik Tok, Bytedance, va comprar aquest estiu Musical.ly, la famosa aplicaci musical d’adolescents per un preu de 800 milions de dlars. «La seva integraci a Tik Tok no ha estat gens traumtica per a uns usuaris que estaven molt acostumats a unes funcions similars», explica Lalueza.

Segons l’expert, l’estratgia empresarial de ByteDance copia la frmula de Facebook: mimetitzar i/o comprar els competidors.

 

Qu fa de Tik Tok una app d’xit?

«s nova, fresca, divertida, intutiva i resulta molt atractiva per als adolescents, que sn el segment de pblic que marca tendncia. Barreja vdeo (el format per excel·lncia), hi suma la msica, i els continguts consumits sn breus, ptims en un entorn sobresaturat i amb atenci dispersa com l’actual, i tot aix ha sedut el pblic», explica Lalueza. Precisament, ser novetat juga a favor seu –va comenar a funcionar el setembre del 2016–, perqu ha provocat que, segons l’expert, els adults encara no hi hagin aterrat massivament i per tant, no hagin provocat la fugida espaordida dels ms joves, que mai es troben a gust compartint plataforma amb els pares. s una xarxa especficament pensada per a la diversi i l’entreteniment, i aquesta sembla que s la clau del seu xit: «Ni les fake news, ni la publicitat, ni els haters ni els trols hi han desembarcat de forma significativa, s la xarxa social del bonrotllisme i l’evasi», afirma Lalueza.

 

Musers o tiktokers, els nous influenciadors

Zhang Yiming, el desconegut propietari de Tik Tok, ja s un dels homes ms rics del mn. Avui la seva empresa, Bytedance, t una valoraci de ms de 301.000 milions de dlars, un preu que supera Uber, segons CB Insights. Malgrat el seu aparent allament, s’ha convertit en la companyia tecnolgica de la Xina amb ms capacitat per a crear una base internacional amb la qual ja ha arribat als EUA, al sud-est asitic i al Jap. «A Occident el seu aterratge de la m de musical.ly ha estat tot un xit», alerta Lalueza. Entre les claus del seu auge hi ha l’elevada inversi en publicitat, un s molt astut dels celebrities, un producte fresc i atractiu i la indissimulada voluntat de presentar-se com una plataforma global, incloent-hi un canvi de nom (a la Xina s’anomena Douyin, no Tik Tok).

A Espanya hi ha alguns dels tiktokers o musers, com es coneixen els usuaris famosos amb molts seguidors d’aquesta xarxa, que sumen milions de fidels d’arreu del mn. Els ms famosos sn @twinmelody, dues bessones basques que recopilen ms de 2,4 milions de seguidors; Laura Lpez @lauralp21, famosa pels seus playbacks de msica llatina, o el jove alacant @pablobrotonss amb 1,3 milions de seguidors.

 

Els hndicaps de Tik Tok

«Un dels reptes que t per davant aquesta xarxa s traduir aquest creixement en diners», alerta Lalueza. La companyia ja est buscant la manera d’incloure publicitat en l’aplicaci, un canvi que atraur grans compradors donat el pblic objectiu que la utilitza. Una altra de les amenaces sn les crtiques que ha rebut per l’s indesitjable i la infiltraci que poden fer els pederastes pel fet que bona part dels seus usuaris sn menors (sovint fins i tot per sota del mnim de tretze anys que estableixen els termes d’s).

#expertsUOC

Foto del professor Ferran Lalueza Bosch

Ferran Lalueza Bosch

Expert/a en: Comunicaci de crisi, comunicaci corporativa, xarxes socials, responsabilitat social corporativa, comunicaci persuasiva a internet.

Àmbit de coneixement: Comunicaci, relacions pbliques, social media i periodisme.

Veure fitxa